lördag 27 mars 2010

Vi svenskar vågar kanske inte vara obekväma

Så är det nog, vi svenskar är rädda för debatter och har svårt att uttrycka åsikter om de inte anses vara politiskt korrekta. Vi vill inte vara obekväma och störa. Vi drar oss gärna undan när debatten hettar till. Förutom i de fallen då vi vet att ett flertal andra personer står bakom vår åsikt, om en majoritet i gruppen har samma åsikt, ja då vågar man!! MEN om någon tycker annorlunda, och inte håller med gruppen, då ska den personen genast få veta det genom "onda" blickar från de övriga i gruppen som plötsligt visar sig ha exakt samma åsikt om allt, ja för det är ju smidigast så och man slipper anstränga sin lilla hjärna.
Det var någonting som jag la märke till efter min Italienvistelse, jag hade säkert lagt märke till det innan dess, men efter Italienresan blev det så otroligt tydligt hur vi svenskar ofta har åsikter i grupp. En slags åsiktskollektivism. I Italien t.ex. uppstår många intressanta debatter till vardags, på baren, i affären, i bankomatkön, ja lite varstans, för där vågar man stå för sina åsikter, man är stolt över sina åsikter och vill ventilera dem med andra. Man skulle kunna säga att det i Italien finns 1000 olika partier att rösta på och i Sverige endast två. Antingen är du röd eller blå, eller rödgrön, eller blågrön kanske. Men det finns inte många fler nyanser än så.
Jag läste en intressant artikel av Fredrik Lindström som handlar om hur vi svenskar är, läs den!! http://www.aftonbladet.se/kultur/lindstrom/article6746004.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar