fredag 22 januari 2010

Att amma på natten är bra!!

Jag får ofta den frågan. "Ammar du fortfarande på natten?" Oj, det måste vara jobbigt, hur klarar du det? Man fixar det bara, det finns liksom inga genvägar. Att amma på natten tillhör livet med bebisar.
Under normala omständigheter hade det ju varit förödanade för kvinnan att bli väckt flera gånger per natt, ja det sägs ju vara den värsta tortyrmetoden. Men alltihop är väl genomtänkt, amningen gör t.ex. att livmodern lättare drar ihop sig efter graviditeten vilket i sin tur minskar risken för depressioner.
Jag läser att amning är det bästa sättet för att bibehålla mjölkproduktionen eftersom det utsöndras mycket mer prolaktin på natten. Intressant! Det finns alltså en mening med nattamningen - och det är något vi ska vara glada över, att våra barn faktiskt vaknar på natten!
"Hormonet oxytocin gör oss lugna, avslappnade och sömniga, det hjälper näringen hos mamma att tas upp bättre. Hormonerna gör helt enkelt att den lagrade energin används mer effektivt för att kunna producera mjölk. Barnets maghormoner påverkas också när det suger, det tillgodogör sig näringen i bröstmjölken bättre och barnet blir också lugnt.."
Ja just det! Vaknar barnet på natten blir det lugnt av bröstmjölk! Det är så jag alltid har känt. Har aldrig haft några nätter med skrikande barn (jag tar i trä). Så varför använda sig av metoder där barnet ska skrika sig till sömns, när det är så smidigt att amma! Ja om man nu ammar och amningen fungerar finns det väl ingen anledning att inte göra det! Var tacksam! Lycka till alla ammande mammor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar